NOTICIA: incrementa la demanda de PAM al Marroc

Les plantes aromàtiques i medicinals (PAM) són cada cop més demandades al Marroc degut a la implantació d’unitats industrials especialitzades, moltes d’elles a escala internacional. Això ha provocat una sobreexplotació que amenaça certes espècies endèmiques como ara l’orenga, el piretre, el muscari o el timó de Broussonet. Per aquesta raó, l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica (INRA) ha desenvolupat un programa per salvaguardar diverses varietats de plantes, mitjançant bancs de germoplasma i tallers de sensibilització a les cooperatives.

D’altra banda, el sector no acaba de rutllar degut a l’absència d’una estructura corporativa, complicat pels múltiples agents que hi intervenen (26 ministeris, departaments ministerials, empreses públiques, etc.). Aquests darrers anys s’han dut a terme més 14 projectes però no han estat gens coordinats ni subvencionats.

Més informació

En aquesta línia, s’ha engegat un projecte de cooperació a l’alt Altes, a la vall de l’oued Nfiss, al sur de Marrakech, al massís del Toubkal. En aquest projecte hi participa la Cooperació Alemanya per al Desenvolupament (GTZ), la Iniciativa Nacional per al Desenvolupament Humà (INDH), l’Institut Nacional per la Recerca Agronòmica (INRA), l’Alt Comissariat d’Aigües i Boscos, l’Oficina del Desenvolupament de la Cooperació (ODECO), la Comuna Rural d’Ijoukak, el Parc Nacional de Toubkal i el Centre el Desenvolupament de la Regió de Tensift (CDRT) i el programa de microfinançament del Fons Mundial pel Medi Ambient, ja que el projecte té l’objectiu de conservar els recursos naturals tenint en compte la necessitat de les poblacions locals per viure d’aquests recursos.

La idea és la d’organitzar un sector de forma informal, establint un contracte entre les poblacions locals (agricultors) i l’Alt Comissariat d’Aigües i Boscos. Es pretén permetre una gestió sostenible del Massís, fent que els agricultors deixin una parcel·la en repòs durant un any. Actualment, només 3.000 ha de les 11.000 ha que cobreix el projecte.

També s’ha encoratjat als agricultors a cultivar PAM en les seves propietats per a optimitzar la seva productivitat, així com es formaran els habitants en nous mètodes per garantir la gestió sostenible dels sòls. Es pretén treballar amb plantes com la lavanda, la regalèssia i l’estèvia.

Finalment, està previst invertir en la construcció d’una unitat d’assecat i d’extracció d’olis essencials, per a facilitar la comercialització de totes aquestes plantes.

Més informació

FONT: Herb@lia nº74

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: