ENTREVISTA: recol·lector de plantes medicinals per a laboratoris homeopàtics

Molts dels productes homeopàtics provenen de plantes com l’àrnica (Arnica montana) o la belladona (Atropa belladonna) un cop diluïdes i condicionades.

Però aquestes plantes fa falta trobar-les, collir-les i emmagatzemar-les. A França hi ha molt poca gent que es dedica a aprovisionar plantes medicinals fresques als laboratoris. Régis Buffière és un d’aquests botànics de la terra, tal i com es defineix ell mateix, que a Terres à Chamelet, al Beaujolais, va crear una petita empresa familiar el 1985, la  SCP Riviere.

Des d’aleshores es dediquen a la recol·lecció silvestre de plantes medicinals, treballant sobretot pels laboratoris Boiron, viatjant pels camins de França, de Suïssa i d’altres països, guiats pel seu instint, els seus coneixements i les informacions d’altres recol·lectors. El tamarinde, bo per les vies respiratòries, es troba a Còrsega, les fulles d’arboç (Arbutus unedo) només es troben a Xipre i l’àrnica (Arnica montana) prolifera als Vosges.

Els laboratoris són molt exigents i poden demanar 6 tones d’àrnica o 1 tona de d’arrels de galzeran (Ruscus aculeatus). Això fa que necessitin un gran equip de treballadors temporals i un equipament adaptat (4  camions frigorífics i una cambra freda).

La temporada s’allarga varis mesos, del març fins a finals d’octubre, i algunes plantes no esperen pas, com és el cas de les gemmes o els brots tendres emprats en la gemmoteràpia. Així doncs, cal seguir les variacions de la natura i estar a punt quan els borrons comencen a sortir i collir-los abans que s’obrin, tenint en compte que poden haver-hi variacions en funció de l’any i de la zona.

Durant aquests vuit mesos fent ruta, Régis Buffière té tots els seus sentits alerta. En aquesta professió, estar al cas de les coses és capital, ja que no hi ha res cartografiat. Són ell i els seu equip els que han de descobrir les plantes rares en els indrets que visiten, per ampliar el ventall de 500 espècies que recol·lecten.

D’altra banda, cal anar en compte amb les plantes tòxiques emprades en medicina, ja que quan es cullen centenars de kg a mà, l’efecte es nota molt ràpid en el recol·lector. És el cas de l’heura (Hedera helix), que pot provocar mal de cap i ennuvolaments.  També es el cas de l’escorça de Daphne que accelera el batec del cor, o la tora blava (Aconitum napellus) que pot provocar parada cardíaca. La filla dels Buffière també ha “testat” els efectes al·lucinògens de les fulles de didalera (Digitalis purpurea). Així doncs,  remarquen que sempre es posen guants i es reten les mans després.

D’altra banda, també han descobert plantes molt saboroses pel paladar, com és el cas de la sopa d’ortigues (Urtica dioica) o els bunyols de consolda (Symphytum officinale).

FONT: LeProgres.fr, via Herb@alia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: