NOTICIA: es possible canviar opi per safrà a l’Afganistan?

Un nou projecte a l’Afganistan anima els agricultors a canviar de cultiu d’opi (Papaver somniferum) al safrà (Crocus sativus). Però les amenaces talibans eviten que els agricultors sembrin a gran escala una de les espècies més cares del món.

L’Afganistan subministra el 90% mundial de l’opi, essent el major productor de drogues de la darrera dècada, negoci sovint en mans dels talibans.

En un intent per a millorar la situació, el govern afganès ha instituït una política de crema de camps de cascall, però alguns experts han apuntat que cal que els agricultors se’ls ofereixi una una font alternativa d’ingressos per a tractar el problema.

A la província d’Herat a l’oest de l’Afganistan, un petit projecte està resultant un èxit rotund canviant el cultiu del cascall per flors de safrà. La iniciativa, que ofereix bulbs gratuïts als agricultors per plantar en els seus camps, és coordinada per les forces militars italianes destinades a la regió, juntament amb l’Equip de Reconstrucció Provincial.

Encara que l’Iran és el principal productor de safrà, la província d’Herat té un clima sec i les condicions del sòl que són ideals per a la planta.Actualment, es produeixen unes 300 tones d’aquesta espècia tot el món cada any.

Els agricultors afganesos poden més que duplicar els seus ingressos amb el safrà. Mentre que una hectàrea de roselles d’opi val de 2.200 a 3.700 euros, una hectàrea de safrà té un valor de fins a 8.800 €.  Però sovint els talibans paguen per avançat a les comunitats rurals, mentre que es necessiten dos anys per produir aconseguir una collita de safrà. D’altra banda, molts agricultors en aldees remotes tenen por de repercussions si fan el canvi.

També, malgrat que una hectàrea de safrà produeix uns 10 kg d’espècia, no pot ser considerat com una alternativa miracle. ja que el mercat mundial del safrà és molt menor que el de l’opi.

FONT: Nonwood News, NWFP-Digest-L No. 13/10

Més informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: