NOTICIA: elaboració d’un mapa etnobotànic d’Andalusia

Un grup d’investigadors de la Universitat de Granada, coordinats per la professora MªReyes González-Tejero, treballen des dels anys 80 en un mapa que reculli el coneixement popular de les plantes d’Andalusia i acaben de publicar un treball sobre l’ús medicinal de les plantes en el ponent de Granada a la revista Journal Ethnopharmacology, amb Guillermo Benítez com a investigador principal.

Fins al moment, tenen més de 600 plantes catalogades, de les que han recollit informació a la província, incloent-hi tant usos medicinals, alimentaris, tèxtils, etc. com altres estretament relacionats amb la cultura i tradicions del territori, moltes d’elles amb indubtable interès, sobretot les d’utilització medicinal que poden propiciar en el futur el descobriment de nous principis actius.

L’estudi s’ha centrat en 16 municipis, des l’Alhama fins a Montefrío per tot l’occident granadí, havent-se enquestat 280 persones, contactant guaridors, “hierberos”, pastors, agricultors, aficionats, etc., en general gent gran (al voltant de 60 anys), tant homes com dones.

S’han catalogat 229 espècies que s’empren pel tractament de 100 problemes diferents de salut, relacionats sobretot amb l’aparell digestiu, el sistema respiratori i el circulatori. O més de 160 espècies silvestres alimentàries, emprades per menjar, com a condiments o com a gormanderies silvestres.

Entre les espècies catalogades com a medicinals, n’hi ha algunes que són emprades per tractar problemes greus de salut, com per exemple dolors tumorals, com és el cas de l’arítjol (Smilax aspera), que mereixeria un estudi detallat dels seus principis actius que poguessin avalar científicament aquest ús determinat.

Per ajudar a que aquest patrimoni cultural no es perdi, aquest grup de recerca està treballant en l’elaboració d’una base de dades on-line que podrà ser consultada per tot tipus de públic, que recollirà la informació obtinguda fins al moment.

FONT: Ambientum, 25 de gener 2011

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: