ARTICLE: estudis sobre les propietats de l’equinàcia

L’equinàcia és una planta que engloba diferents espècies del gènere Echinacea sp., amb una llarga història d’ús medicinal, a Amèrica del nord i en alguns països europeus. Els preparats d’equinàcia són comuns en els mesos freds de tardor i hivern, trobant-se tant a farmàcies com en herbolaris. El major valor afegit d’aquesta planta és la seva reconeguda propietat per estimular a un cert nivell el sistema immunitari, proporcionant així protecció enfront els refredats i altres infeccions i afeccions respiratòries (bronquitis, laringitis, faringitis, sinusitis, otitis, amigdalitis)

L’interès científic i de la indústria farmacèutica es centra en els seus efectes immunomoduladors, sobretot en la prevenció i el tractament dels constipats. La interpretació de la literatura vigent suggereix que l’equinàcia cal emprar-se com a un complement en el tractament del refredat, però no com un remei per la seva prevenció. No obstant, els efectes terapèutics no s’aconsegueixen amb tots els preparats d’equinàcia (arrel, parts aèries com la tija, fulla i flor) ni amb totes les presentacions (extracte, comprimit, suc…).

Un estudi realitzat per la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Connecticut als Estats Units confirma, després de revisar 14 assaigs clínics d’alt rigor metodològic, que l’equinàcia disminueix les probabilitats de desenvolupar el refredat comú en un 58% i la duració del malestar en 1,4 dies, ratificant Echinacea purpurea com l’espècie més efectiva.

D’altra banda, el Centre de Recerca de Medicina Complementària de la Technische Universität München a Alemanya, van avaluar si els preparats a base d’equinàcia eren més eficaços que qualsevol altre tractament pel refredat, i van arribar a la conclusió que l’eficàcia varia en funció de l’espècie emprada (Echinacea angustifolia, E.purpurea,  E.pallida), de les parts de la planta emprada i dels mètodes d’extracció i presentació. Segons l’anàlisi, hi ha alguna evidència que els preparts a base de parts aèries d’Echinacea purpurea són eficaços per a tractar aviat els refredats en adults, tant pel que fa a la reducció de la duració com en la severitat dels símptomes.

En general, tots els científics que han estudiat aquesta planta coincideixen en que els futurs assaigs s’han de centrar en identificar l’eficàcia de les diferents espècies d’equinàcia  i de les diferents parts de la planta.

D’altra banda, cal tenir precaució a l’hora d’administrar equinàcia als nens amb asma o atopia, ja que pot provocar-los reaccions al·lèrgiques cutànies.

AUTORA: Maite Zudaire

FONT: Eroski Consumer, 25 de gener 2011

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: