NOTICIA: el safrà espanyol té trampa

El 2010 Espanya va produir uns 1.500 kg de safrà (Crocus sativus) i en canvi, segons el Ministeri d’Indústria, es van exportar sota la marca espanyola gairebé 190.000 kg.

Com s’explica aquesta diferència?

Doncs per la dubtosa elaboració del producte i les anomalies de l’etiquetat. A més cal tenir en compte que només el 0,8% que es ven s’ha cultivat a la Manxa, mentre que la resta procedeix principalment de l’Iran, però s’etiqueta com a nacional.

El negoci és rendible: l’any passat va suposar 47 milions d’euros. El preu d’un quilo de safrà amb denominació d’origen La Manxa està al voltant dels 3.000 euros. En canvi, el safrà iranià té un preu més barat – entre 1.000 i 1.500 euros el quilo-, però la qualitat és molt inferior.

Espanya només exigeix que consti el nom de l’empresa envasadora o exportadora. En canvi, el reglament ISO especifica que figuri el país de producció en els casos que la “seva omisió pogués induir a error al consumidor sobre l’origen real del producte”. Ara que el Ministeri d’Indústria planteja aprovar una nova regulació, el consell regulador de la D.O. Azafrán de la Mancha lluita per a que Espanya obligui a incloure aquesta especificació. L’organisme afirma que això protegiria al consumidor i a la producció manxega. Les grans exportadores, situades sobretot a Murcia i a la Comunitat Valenciana, temen que el canvi afecti negativament al negoci.

D’altra banda, un reportatge publicat a The independent afirmava que l’anàlisi de mostre de safrà espanyol evidenciava que entre un 40 i un 90% del producte no eren filaments de safrà, sinó altres residus de planta (per exemple cardamom), en el millor dels casos.

Indústria afirma que no tenen constància d’aquests anàlisis, però no informen de les denúncies fetes des d’Espanya. S’escuden en què les exportacions dins de l’UE (el 98% el 2010) no estan subjectes a controls. I el Ministeri passa la pilota a les autonomies.

FONT: Eva Cavero, El País, 30/1/2011

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: