PROJECTE: aprofitament de PAM i fruits del bosc a la Rioja

La Dirección General de Calidad Ambiental y Agua, del Govern de la Rioja, ha estat treballant des del setembre 2010 en un estudi de recerca i innovació per analitzar les plantes aromàtiques i medicinals i els fruits silvestres existents a la Reserva de la Biosfera riojana que siguin susceptibles d’ésser explotades o cultivades de forma ambientalment sostenible i econòmicament viable. A més de conèixer la situació actual d’algunes d’aquestes espècie en el medi rural, aquest treball pretén rendibilitzar aquest potencial natural de la Reserva de la Biosfera.

La inversió inicial en aquest projecte és de 83.500 euros, finançats pel Govern de la Rioja i el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino en el marc d’un conveni per a la gestió i desenvolupament sostenible de la Reserva de la Biosfera dels valls de Leza, Jubera, Cidacos y Alhama.

L’estudi inclou la plantació de diversos cultius pilot d’aquelles plantes que ofereixin major garantia de viabilitat i de ser una alternativa de desenvolupament sostenible, com és el cas del nabiu (Vaccinium myrtillus) comercial, així com altres petits fruits com al grosella (Ribes sp.), el gerd (Rubus idaeus) i la mora (Rubus ulmifolius).

Aquestes espècies presenten bones perspectives no només dins la Reserva, sinó en altres parts de la Rioja, degut a la seva capacitat d’adaptació a les condicions edafoclimàtiques, la seva demanda creixent i facilitat de cultiu, que les converteix en una de les alternatives a tenir en compte des del punt de vista de la viabilitat i la rendibilitat.

Aquests cultius permetrien aprofitar terrenys infrautilitzats o improductius, al temps que constituirien un important complement de la renda per a la població de la Reserva i de fixació de treball tant a la Reserva com en altres zones rurals de la Rioja.

Amb la finalitat de divulgar aquesta iniciativa, avui 9 de febrer de 2011, té lloc una jornada sobre el cultiu del nabiu comercial i altres petites fruits del bosc amb la intervenció d’experts en la matèria. L’activitat ha tingut lloc al Riojaforum, entre les 9:00 i les 14:30 h, amb més de 80 persones inscrites.

La Reserva de la Biosfera dels valls de Leza, Jubera, Cidacos i Alhama ha vingut apostant per cultius alternatius com opcions econòmiques rendibles i sostenibles per una zona que s’extén per gairebé la quarta part de la regió.

FONTAmbientum.com, 9/2/2011

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: