NORMATIVA: presència de nicotina en les infusions

La Comissió Europea ha estat informada pel Comitè Europeu del Te – European Tea Committee (ETC) i per l’Associació Europea d’Infusions d’Herbes – European Herbal Infusions Association (EHIA) que la matèria primera produïda a Europa i en països tercers, emprada per envasar el te i les infusions d’herbes, podria contenir nivells de nicotina superiors al límit legal establert en la Regulació (EC) No 396/2005.

Les raons de la inesperada presència de nicotina en aquests productes ha estat investigada per les empreses del sector alimentari. Tot i que hi ha alguns indicis de com els residus de nicotina poden haver entrar en la cadena alimentària (contaminació de cultius produïts en regions on es produeix tabac, contaminació durant l’assecat, emmagatzematge, transport), cal realitzar investigacions més exhaustives per controlar els punts crítics de la producció amb l’objectiu d’evitar futures contaminacions.

Un cop les empreses del sector alimentari han estat avisades del problema s’ha iniciat un programa per controlar els residus de nicotina. En total l’Autoritat Europea per la Seguretat Alimentària – European Food Safety Authority (EFSA) ha analitzat 1.332 mostres obtingudes a partir d’envasadors de te i infusions d’herbes, així com de condiments, gavarrera (Rosa canina) i herbes fresques d’un total de 50 països, produïts tant en convencional com en ecològic.

L’EFSA ha proposat els següents Límits Màxims de Residus (LMR): 0,3 mg/kg en gavarrera, 0,4 mg/kg en herbes fresques, 0,6 mg/kg pel te (Camellia sinensis), 4 mg/kg per la camamilla (Matricaria chamomilla), 0,5 mg/kg per altres infusions d’herbes, 0,3 mg/kg per espècies (llavors, fruits i baies) i 4 mg/kg per altres espècies (escorça, arrels i rizomes). Aquests LMR varien en funció del rati de transferència de la nicotina de la infusió en sec a la infusió preparada, que varia depenent del temps d’infusió i la naturalesa dels productes, del 17 al 97%, amb una mitjana del 48% de rati de transferència.

Basant-se en aquests resultats l’ETC i l’EHIA ha presentat una sol·licitud a la Comissió Europea per a revisar els actuals LMR en els cultius de les espècies emprades.

Més informació

FONT: European Food Safety Authority; Reasoned opinion of EFSA: Setting of temporary MRLs for nicotine in tea, herbal infusions, spices, rose hips and fresh herbs . EFSA Journal 2011;9(3):2098. [50 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2011.2098.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: