RECERCA: olis essencials com a antimicriobians per la carn de pollastre

Un treball doctoral, amb títol “Desarrollo de películas y recubrimientos comestibles antimicrobianos para la mejora de la seguridad y calidad microbiológica de productos cárnicos frescos“, realitzat per Idoya Fernández Pan i dut a terme a la Universidad Pública de Navarra (UPNA), ha ideat un nou recobriment antimicriobià comestible, que passa desapercebut per al consumidors, que augmenta la seguretat dels productes càrnics frescos, en aquest cas pit de pollastre, impedint el desenvolupament de microorganismes, tant alterants com patògens, i allarga de forma considerable la seva vida útil. Aquest estudi està en la línia de recerca d’un sector alimentari cada cop més interessat en obtenir aliments segurs, de llarga duració però sense perdre l’etiqueta de naturals.

Aquests recobriments alimentaris inclouen en la seva matriu agents antimicrobians naturals que s’alliberen de forma gradual sobre el producte i impedeixen la proliferació de microorganismes. Aquestes substàncies tenen un efecte bacteriostàtic, es a dir, no permeten que els microorganismes es multipliquin.

En aquest treball doctoral es van provar com a agents antimicriobians 8 olis essencials procedents de diferents espècies vegetals: orenga (Origanum sp.), clau d’olor (Syzyngium aromaticum), romaní (Rosmarinus officinalis), timó blanc (Thymus mastichina), arbre del té (Melaleuca alternifolia), coriandre (Coriandrum sativum), sàlvia (Salvia officinalis) i llorer (Laurus nobilis). Cal tenir en compte que els olis essencials són barreges de vàries substàncies químiques sintetitzades per les plantes, que els donen el seu aroma característic i que la planta produeix per a protegir-se de plagues, insectes, microbis i, fins i tot, per a facilitar la seva pol·linització.

Els resultats van mostrar que els recobriments d’oli d’orenga eren els més efectius contra patògens com Salmonella enteritidis i Staphylococcus aureus, i microorganismes alterants com Pseudomonas fragi, així com contra poblacions bacterianes reals procedents de diferents períodes d’emmagatzemament.

Més informació

FONT: Eroski Consumer, 3 de març 2011

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: