NOTICIA: continua la confusió sobre la il·legalitat de les plantes medicinals

A finals de l’any 2010 van estar circulant falses notícies, especialment a través d’internet, que assenyalaven que “des del 30 d’abril de 2011 totes les herbes medicinals es convertiran en il·legals en la Unió Europea”.

En vista de que encara continuen circulant per la xarxa i de la confusió generada, AFEPADI ha emès un comunicat per aclarir la situació, en el que es demostra que aquestes informacions no s’ajusten a la realitat.

La revista “Mi Herbolario” va publicar un reportatge en l’edició de març. Entre les dades aportades se’n destaquen els següents extractes del text:

El tipus de productes afectats (generalment a base de plantes xineses i índies), en la seva majoria, podrien comercialitzar-se en qualitat de complements alimentaris pel que fa a la seva composició. No obstant això, una de les reivindicacions d’algunes entitats és la de comercialitzar aquests productes acompanyats d’al·legacions terapèutiques en el seu etiquetat o publicitat, que no estan permeses ni prevista la seva autorització en els productes distints als medicaments.

La situació actual dels productes a base de plantes a Espanya és:

  • En l’àmbit del medicament, els productes antigament inscrits en el Registre de Medicaments de Plantes Medicinals (Registre PM), des de 2006, havien d’adequarse a la nova normativa sobre medicaments, finalitzant aquest termini el 30 d’abril de 2011.
  • En l’àmbit alimentari no està previst, ni a curt ni mig termini, establir cap tipus de norma (ni positiva ni negativa), quedant els complements alimentaris a base de o que contenen plantes, regulats per les legislacions nacionals existents i aplicant-se el reconeixement mutu entr els Estats membres. En l’actualitat aquesta categoria de productes s’està comercialitzant amb tota normalitat a la Unió Europea.
  • El fet que una planta s’empri en un medicament no impedeix, només per la seva composició qualitativa, que la mateixa planta es pugui emprar en altres categories de productes alimentaris (per exemple l’all).

FONT: Mi Herbolario Digital – 73

També a França hi ha hagut bastant d’enrenou al volant d’aquest notícia.

A la revista Herbalia de l’ITEIPMA, adrecen a tothom que te dubtes a la Directiva 2004/24/CE del Parlament Europeu i del Consell de 31 de març 2004 que modifica, pel que fa als medicaments tradicionals a base de plantes, la directiva 2001/83/CE instaurant un codi comunitari relatiu als medicaments d’ús humà.

Aquesta directiva record en un principi que per poder entrar al mercat un medicament ha de demostrar la seva qualitat, la seva seguretat i la seva eficàcia. Aquesta demostració cal fer-la presentant un dossier que contingui especificacions i documents relatius als resultats d’assaigs fisicoquímics, biològics o microbiològics., així com assaigs farmacològics i toxicològics, i assaigs clínics realitzats sobre el producte (directiva 2001/83/CE). Aquest dossier cal enviar-lo a les autoritats competents.

La Directiva 2004/24/CE instaura que en alguns casos, pels medicaments tradicionals a base de plantes, es pot fer un procediments d’enregistrament simplificat. Aquesta simplificació afecta als assaigs preclínics i clínics,  però no els fisicoquímics, biològics i microbiològics.

És el cas dels “medicaments d’ús ben establert” o els “medicaments d’ús tradicional”, que si es pot demostrar un ús medicinal d’una durada suficientment llarga a la Unió Europea només han de fer un enregistrament simplificat

Resumint, que aquest text només afecta als medicaments, i que, el que era il·legal abans del 31 de març de 2011, ho continuarà sent posteriorment a aquesta data.

FONT: Herb@lia nº83

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: