ARTICLE: interacció entre fàrmacs i plantes medicinals

En els darrers anys, el consum de plantes medicinals ha experimentat un notable increment. Alguns estudis han posat de manifest que un de cada cinc pacients que està en tractament amb medicaments consumeix a la vegada plantes medicinals. Però no estan exemptes d’efectes secundaris i són possibles les interaccions entre els efectes dels fàrmacs i les plantes.

Alguns dels problemes del consum de plantes es relaciones amb la confusió amb una altra espècie per identificació errònia o per contaminació del producte, ja sigui amb microorganismes o amb productes químics. D’altra banda, també són possibles les variacions en el contingut dels principis actius segons la zona geogràfica, l’estació en que s’hagi recol·lectat la planta o la part que s’empri. A l’igual que en els medicaments, poden provocar intoxicacions i reaccions al·lèrgiques.

És freqüent que el consum d’herbes es solapi amb el del medicament emprat pel mateix problema de salut o per una altre diferent. En aquest cas, els elements actius de la planta poden interaccionar amb el fàrmac i causar variacions en el seu efecte, podent afectar tant l’absorció del fàrmac com al seva distribució, metabolisme o excreció:

 • Quan hi ha interacció les herbes medicinals redueixen els nivells del fàrmac, amb el que es disminueix la seva activitat terapèutica.
 • Moltes plantes tenen efectes laxants i provoquen la disminució de l’absorció de determinats elements, com ara el calci, el ferro, el liti o els anticoagulants orals. També poden afectar el pH i la motilitat digestiva i afavorir la formació de complexos no absorbibles.
 • Les plantes medicinals poden provocar que el fàrmac quedi lliure a la sang i que es modifiqui la seva distribució, o sigui el transport del fàrmac en la sang,  fins al punt on exerceix la seva acció.
 • Les herbes amb propietats diürètiques podrien interferir amb els fàrmacs d’eliminació renal.
 • Poden desenvolupar-se efectes addictius i potenciadors entre medicaments i plantes. Això passa amb els herbes amb propietats sedants o hipotensores, que podrien incrementar l’acció dels fàrmacs amb aquestes indicacions.

Alguns exemples d’interaccions:

 • All (Allium sativum), Angèlica (Angelica archangelica), Salze (Salix alba): potencien els efectes de fàrmacs anticoagulants i l’aspirina, de forma que poden provocar sagnats.
 • Arç blanc (Crataegus monogyna): potencia l’efecte d’alguns fàrmacs en pacients cardiòpates (digoxina) i pot provocar intoxicacions per increment dels seus efectes.
 • Cáscara sagrada (Rhamnus purshiana): interfereix en l’absorció intestinal de fàrmacs i pot disminuir la seva efectivitat.
 • Gingseng (Panax ginseng): potencia els efectes d’ anticoagulants i l’aspirina i pot provocar sagnats. Potencia els efectes dels antidiabètics orals, amb les conseqüents hipoglucèmies. Interfereix amb alguns antidepressius i pot causar efectes maníacs.
 • Ginkgo (Ginkgo biloba): potencia els efectes d’anticoagulants i l’aspirina i pot provocar sagnats. Pot potenciar els efectes d’alguns antidepressius.
 • Goma guar (Cyamopsis tetragonoloba): disminueix l’efecte d’alguns antidiabètics.
 • Pericó (Hypericum perforatum): interfereix amb medicaments antidepressius. Pot provocar somnolència. Disminueix la concentració plasmàtica de molts fàrmacs en interferir amb la seva metabolització.
 • Regalèssia (Glycyrrhiza glabra): pot interferir amb els corticoides.
 • Sàlvia (Salvia officinalis): potencia els efectes d’anticoagulants.
 • Saragatona (Plantago psyllium): interfereix en l’absorció d’alguns compostos (ferro, calci, vitaminas…).
 • Valeriana (Valeriana officinalis): potencia els efectes dels sedantes.

AUTORA: Teresa Romanillos

FONT: Eroski Comumer, 29 d’abril 2011

Anuncis

One Response to ARTICLE: interacció entre fàrmacs i plantes medicinals

 1. magda ha dit:

  unes interaccions molt acertades i explicat molt be.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: