FIRA: la festa dels simples versarà de plantes i dones

FÊTE DES SIMPLES: 6è Rencontres nationales des producteurs de plantes aromatiques et médicinales du syndicat Simples

DES PLANTES ET DES FEMMES

Dates: 1 i 2 octobre 2011

Lloc: Île de Vassivière-en-Limousin, Lac de Vaciviéra (Vassivière), Pairac lo Chasteu (Peyrat le Château), França

Les dones del camp han mantingut i mantenen una relació privilegiada amb les plantes. Lligam de treball al jardí, a la cuina, de festa, per l’engalonament, el plaer o la seducció, lligam de vida per ajudar a arribar al món, per refer la malaltia, per nodrir la família i els animals, lligams de secrets que es transmeten, i també lligams de mort, pels ritus de dol o damunt les antigues pires funeràries.

El conjunt de tots aquests lligams han construït la part més íntima i la més profunda de la nostra cultura, sovint al marge dels nostres llibres, dels nostres codis, dels nostres edites i de les nostres lleis.

En l’altiplà del Llemosí, país de maçons migrants on els homes van estar absents durant la meitat de l’any durant més d’un segle, les dones varen dur i han sabut, potser una mica més que en altres llocs, encarnar la cultura de les plantes. Que n’hem fet, que en resta, que podem fer-hi?

És al cor d’aquest altiplà, a l’Illa de Vaciviéra, que hem escollit per trobar-nos aquest any per qüestionar aquesta herència de les plantes i les dones de la Terra.”

Thierry Thévenin (Syndicat SIMPLES)

El Sindicat SIMPLES, va ser creat el 1982 a les Cevenes (Cévennes) i reagrupa 80 productors-recol·lectors de plantes aromàtiques, medicinals, alimentàries, cosmètiques i tintòries. Aquests estan instal·lats en zones de muntanya o en zones protegides. Segueixen un plec de condicions (acordat el 1988 per Ministeri d’Agricultura francès) molt estricte pel que fa a la protecció del medi ambient, la conservació dels recursos florístics, la qualitat de la producció i el respecte del consumidor.

Contingut:

 • Mercat de productors (infusions, aromes, olis essencials, llavors, plantes, xarops, cerveses, aperitius, licors, cosmètics, etc.)
 • Mercat de viveristes ecològics
 • Exposicions (escultures, fotografies, teixits, etc.).
 • Espai de llibres
 • Espai pels nens: Descoberta de la botànica i Fabricació de joguets vegetals.
 • Tallers

Programa:

Dissabte, 1 d’octubre 2011

TALLERS

 • Tallers de cuina silvestre.

CONFERÈNCIES

9:00-10:30 h –  Els lliris i les dones, la família botànica dels lliris que protegeixen i acompanyen la feminitat. Aproximació holística, sensible i molt personal de la fitoteràpia. A càrrec de Julia Graves (Estats Units).

11:00-12:30 h –  La clau dels camps, sorts i males sorts de l’herboristeria canandenca. Situació econòmica, cultural i jurídica de l’herboristeria al Canadà. A càrrec de Marie Provost (Quebec), co-fundadora de La Guilde des herboristes.

14:30 – 16:00 h – Les dones prefereixen les simples. A càrrec de Rina Nissim (Suïssa), naturòpata-autora, fundadora del “Dispensaire des femmes” a Ginebra.

16:30 – 18:00 h – De paisatges i de dones. A càrrec de Gilles Clément, jardiner filòsof.

 

Diumenge, 2 d’octubre 2011

TALLERS

 • Taller participatiu “El gran lleixiu”. S’aprendrà a fer lleixiu amb castanyes d’índies i arrel d’herba sabonera.
 • Taller d’elaboració de purí d’ortiga i de preparacions vegetals naturals.
 • Taller d’iniciació a l’adoberia silvestre.
 • Taller de demostració de tintura vegetal.
 • Tallers cosmètics.
 • Taller de fabricació de dentífric i locions.
 • Taller de fabricació de sabons.
 • Sortides botàniques

CONFERÈNCIES

9:00-10:30 h – El desig de ser simples. A càrrec de Claire Moucout, Aude de Poulpiquet i Sophie Leleu, productores Simples del Gie Plante Infuse.

11:00-12:30 h – L’evolució de la política europea a nivell de les plantes medicinals. A càrrec de Michèle Rivasi, biòloga, diputada europea.

14:30-17:30 – TAULA RODONA – DEBAT CIUTADÀ, amb la participació de:

 • Gilles Clement, escriptor i jardiner filòsof, que explora des de fa temps la qüestió poètica i polítiques de relacions entre els homes, les plantes, els paisatges i la natura.
 • Julia Graves, naturòpata-herborista dels Estats Units que promou l’aproximació holística fruit de l’herència dels metges americans.
 • Claire Moucout, Aude de Poulpiquet i Sophie Leleu, cullen i cultiven les plantes simples de la vall francesa a les Cevenes des de fa més de 15 anys amb felicitat i passió.
 • Rina Nissim, naturòpata i feminista suïssa, fundadora del Dispensari de les Dones a Ginebra, explora i transmet els coneixements fitoterapèutics lligats a la feminitat, essent l’autora de nombres obres de referència sota l’editorial Mamamélis.
 • Marie Provost, herborista del Quebec, co-fundadora de La Guilde des herboristes, i militant activa per la causa de l’herboristeria al Canadà.
 • Michèle Rivasi, biòloga, diputada europea, fundadora de la CRIIRAD, implicada políticament en qüestions de salut i interessada actualment i particularment en la qüestió de l’herboristeria a Europa.
 • Thierry Thevenin, productor-herborista, secretari general del Sindicat SIMPLES, militant actiu per a la rehabilitació de la professió d’herborista a França.

Informació i reserves:

Maison de Vassivière
Agence Locale de Tourisme
Auphelle, Lac de Vassivière – 87470 Peyrat le Château
Tél : 0033 5 55 69 76 70 – Fax : 00 33 5 55 69 23 98
e´-mail:   maisonvassiviere@orange.fr

Per a més informació sobre els expositors, experts que realitzen els tallers i conferenciants accediu aquí

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: