NOTICIA: la baixada de preus del safrà preocupa als productors afganesos

Els agricultors de l’oest de l’Afganistan diuen que els preus del safrà (Crocus sativus) van disminuir dràsticament  l’any passat, fent aflorar la por de que es canvii el seu cultiu pel de l’opi.

En aquest país, el safrà s’ha promocionat com una alternativa al cascall (Papaver somniferum), essent alhora un cultiu rendible pels agricultors. Però els cultivadors de la província d’Herat, una zona tocant a l’Iran que te un clima ideal pel cultiu del safrà, comenten que els preus han baixat fins al 60% perquè l’oferta ha saturat la demanda.

Les estadístiques oficials de l’Afganistan diuen que l’any passat es van produir a Herat més de 2,5 t de safrà, i aquest any es preveu una producció de més de 3,5 t. L’any passat el safrà pur es venia a 4.500 dòlars/kg, però ara està a 1.500 dòlars/kg.

Informes sense confirmar al·leguen que l’Iran ha estat inundant el mercat local amb safrà per a forçar la baixada de preus i fer fora del negocis als agricultors afganesos. Tanmateix, el responsable de la cambra de comerç a Herat, Gholam Jailani Hamidi, va comentar que l’increment de la producció és la clau de la baixada de preus, i que necessiten equilibrar la seva productivitat i demanda, així com cercar nous mercats.

Tanmateix, hi ha la por que la baixada de preus pugui fer que alguns agricultors reconsiderin tornar a cultivar cascall. S’estima que l’Afganistan produeix al voltant del 90% de l’opi mundial.

Els agricultors continuen volent cultivar safrà i diuen que no volen tornar al cultiu de cascall sempre i quan el govern els doni ajut econòmic. D’altra banda, els comerciants afganesos fa temps que venen demanant nous sistemes de processat i envasat per a poder accedir a mercats estrangers.

FONT: BBC News, 17 juny 2011 (via NWFP-Digest-L No. 8/11)

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: