ARTICLE: beneficis de les herbes i espècies culinàries

Les avantatges de les herbes i espècies van més allà del seu ús condimentari i antibacterià, ja que la seva peculiar constitució les dota d’un valor funcional saludable, més allà del contrapunt culinari.

La ciència tracta d’establir els beneficis de les espècies en les seves investigacions. En el cas del departament de bioquímica de la universitat australiana de Wollongong, s’estudien les propietats funcionals de les espècies més comunes, sense pretendre que facin de medicaments, sinó pel fet d’introduir-les a la cadena alimentària com a element potenciador de la salut.

Així, per exemple, està provat que, in vitro, el safrà (Crocus sativus) ajuda a disminuir els nivells de colesterol i pot protegir el fetge, gràcies als carotenoides. La canyella (Cinnamomum zeylanicum) alleuja dolors estomacals i el seu gust dolç permet associar-lo a dietes en casos de diabetis i obesitat.

L’efecte més comú associat a les espècies és el seu potencial benefici digestiu. El clau d’espècia (Syzyngium aromaticum) ha estat definit per la Universitat Miguel Hernández com a la millor espècia antioxidant. A més, mastegar-lo alleuja el mal de queixal.

El comí (Cuminum cyminum) ajuda a expulsar gasos, funció molt útil si s’afegeix a aliments que en provoquen. I el gingebre (Zinbiber officinale) alleuja els vòmits i les nàusees.

D’altra banda, s’estudien els principis actius de la mostassa (Sinapis alba, Brassica nigra, Brassica juncea, etc.) com a potencial tractament ossi i muscular, i els del pebre (Piper nigrum) per a alleujar els dolors articulars.

AUTORA: Maite Zudaire

FONT: Eroski Consumer, 23 de setembre 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: