LLIBRE: les herbes remeieres dels caputxins

Fra Valentí Serra de Manresa, un frare caputxí que acaba de publicar Els caputxins i les herbes remeieres (Editorial Mediterrània), un llibre de receptes amb les quals revela antigues tradicions terapèutiques pròpies de la tradició franciscanocaputxina.

Fra Valentí, que és l’arxiver del convent dels caputxins de Sarrià de Barcelona (escenari de la Caputxinada el 1966), ha estructurat el llibre en tres parts. Per un cantó, ha fet un llistat de les propietats de les herbes remeieres cultivades pels frares, herbes que, en la seva majoria, ens són molt properes i es poden trobar en qualsevol herbolari (precisament els frares receptaven sempre herbes a l’abast de tothom, no herbes llunyanes).

“Preparar ungüents i infusions forma part de la nostra tradició. Els caputxins per ajudar la gent que no podia anar als apotecaris, és a dir, per als estaments més senzills, van divulgar els secrets de les herbes perquè es poguessin guarir”, explica aquest frare. Amb els anys van escriure llibres sobre la matèria i eren consultats com experts mèdics.

Al segle XVIII, per exemple, el servei d’assistència dels caputxins es va generalitzar en diversos hospitals públics de Catalunya com ara el de la Santa Creu de Barcelona, però també en altres llocs com ara els de Girona, Valls, Lleida i Vic. La rambla dels Caputxins de Barcelona deu el seu nom al convent, inaugurat l’any 1723, on hi havia una farmàcia amb “dos-cents pots d’apotecari” i on es preparaven medicaments. A tot el país els horts que hi havia al costat de tots els convents caputxins eren famosos i els seus remeis, preuats.

Manté fra Valentí que si un coneix l’actiu de les plantes i les sap aplicar “és millor per a la seva salut perquè així evita prendre’s pastilles per a tot” i assegura que a tot això s’ha d’afegir un altre benefici: “La comunió amb la Terra, amb la naturalesa, no només és una opció més sana, també és una solució més ecològica.”

En una altra part del llibre, fra Valentí ha transcrit els remeis (“a la caputxina”) per guarir determinats mals: el carregament de pit, els penellons i les fístules, per exemple. Finalment, en un altre apartat, ha fet un llistat d’ungüents i licors balsàmics: el bàlsam del bon samarità (fet amb oli, vi, espígol, farigola i ruda, per exemple), el bàlsam de sant Francesc, l’ungüent de la Divina Pastora, la tisana miraculosa i diverses receptes de ratafia.

El llibre de fra Valentí (que l’any passat va publicar amb gran èxit La cuina caputxina, també a Editorial Mediterrània), recupera antics manuscrits escrits per caputxins des del segle XVIII (els més antics que es conserven) i ha estat escrit en català prefabrià, “per tal de conservar el regust arcaic del català dels nostres avantpassats”, especifica. “Aquest recull és un tast d’un ric patrimoni que tenim els caputxins”, explica.

FONT: El Punt Avui, 6 de febrer 2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: