NOTICIA: informe sobre la formació en recol·lecció silvestre de plantes medinals

Durant la 2a reunió del projecte Grundtvig – PLANT WILD, a Braga (Portugal), experts d’Espanya (Àrea de Productes Secundaris del Bosc, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya), Lituània, Portugal i Turquia van estar discutint sobre la situació actual de la recerca, transferència de tecnologia i formació en recol·lecció silvestre de plantes aromàtiques i medicinals (PAM).

Van observar que existeix un fort coneixement científic, recerca al voltant de certes espècies medicinals i recursos humans prou preparats per realitzar formació, sempre amb el suport de les antigues tradicions i per metodologies científiques per assegurar la recol·lecció sostenible de les plantes silvestres.

A mesura que el consum de PAM va creixent, està augmentat el valor econòmic i les oportunitats comercials al voltant d’aquestes plantes, i associacions i organitzacions civils estan duent a terme projectes amb PAM relacionades amb el desenvolupament rural.

Tot i això, la gent té una mancança de coneixement en botànica i ús d’aquestes espècies.

Existeixen estudis de conservació, però falten estudis econòmics sobre l’activitat de la recol·lecció silvestre. A més a més, hi ha poca formació en tècniques de recol·lecció silvestre sostenible, i la transferència de noves tecnologies en recol·lecció sostenible en plantes silvestres és lenta. I la formació en PAM finançada per la UE no d’adapta a les necessitats del sector.

Per tant, iniciar projectes locals per a formar adults en recol·lecció de plantes silvestres pot ser una bona oportunitat, no només a nivell professional sinó també per recol·lectors aficionats, ensenyant-los les tècniques sostenibles i fent veure que pot ser una activitat de valor econòmic i ecològic.

Tanmateix, els formadors han de prestar atenció a les plantes rares o amenaçades, ja que la sobreexplotació (so simplement la recol·lecció per motius científics) pot causar un perill real en les poblacions silvestres de plantes, fins i tot la seva extinció.

Una altra amenaça a tenir en compte és l’erosió del coneixement tradicionals, ja que aquest el tenen la població amb més edat, sobretot dones, i la migració cap a zones urbanes ha fet decréixer el coneixement tant botànic com dels hàbitats on creixen les PAM.

Així doncs, la gent sembla que vulgui tornar a la natura i els emprenedors troben en la producció de PAM una bona oportunitat, però en saben molt poc sobre com realitzar la recol·lecció silvestre sostenible de plantes des d’un punt de vista tant econòmic com mediambiental. Per tant, és necessari recuperar el coneixement tradicional, millorar-lo amb recerca científica i transferir aquesta informació a aquells directament involucrats amb el desenvolupament rural. Però, la formació cal fer-la de forma adequada.

Més informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: