EXPOSICIÓ: Paradisus, jardins romans i plantes medicinals

A finals d’agost finalitza l’exposició Paradisus, Jardins Romans i Jardins de Loira, a Tarragona, organitzada pel Museum d’Orléans i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

Aquesta exposició forma part d’un conjunt d’activitats desenvolupades en el marc d’un projecte de col·laboració per a l’educació, Associació Comenius Regio: “Biodiversitat: Jardins romans i Jardins del Loire” Tarragona-Orléans, desenvolupat des del febrer 2010 entre les ciutats de Tarragona i Orleans, que sota la coordinació de l’Ajuntament d’Orléans i l’Ajuntament de Tarragona, hi han participat diverses institucions: per Orléans, l’escola d’Educació Primària Guillaume Apollinaire, l’ASELQO (Animation Sociale, Edu-cative et de Loisirs des Quartiers d’Orléans) i el Muséum d’Orleans. Per Tarragona, l’Institut Municipal d’Educació, l’Escola de Pràctiques, l’Institut de Ciències de l’Educació de l’URV, el Museu d’Història de Tarragona i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

L’objectiu fonamental del projecte ha estat la sensibilització i l’educació dels infants (i de la població en general) en la biodiversitat local. Dins d’aquest marc ampli, el subjecte comú ha estat el dels jardins –centrat, en el cas de Tarragona, en els jardins romans i, en el d’Orléans, en l’estudi dels jardins del Loire–, amb les plantes medicinals com a fil conductor.

L’exposició Paradisus permet descobrir la història de les herbes medicinals i del paper dels jardins per a la societat romana i medicinal, tot enllaçant el patrimoni cultural amb la biodiversitat. Paradisus es transforma en un gabinet de ciències naturals on podrem descobrir, tocar i olorar les plantes que curaven els romans i els habitants de la vall del Loira a l’edat mitjana, i fins i tot descobrir els remeis que ambdues civilitzacions van compartir.

Aquesta exposició ja es va poder veure l’hivern passat al Museu d’Orleans, i ara a Tarragona s’ha adaptat més a la temàtica local, analitzant temes paral·lels com la tasca de Marti i Franquès al’hora d’estudiar la botànica, o la col·lecció de pots de farmaciola de l’Hospital de Santa Tecla, per mostrar el salt de les plantes medicinals a la ciència moderna.

Al marge d’aquesta exposició a Tarragona durant aquest any també s’han realitzat les següents activitats:

  • Disseny i construcció d’un jardí romà a l’Escola de Pràctiques (Ajun-tament de Tarragona)
  • Realització del taller “Us portem a l’hortus!” el qual, amb caràcter permanent i adreçat al conjunt de la societat, s’ofereix a la Vil·la romana dels Munts (Altafulla) (Escola de Pràctiques, ICE, IMET i MNAT).
  • Construcció d’un hortus experimental a la Vil·la romana dels Munts (MNAT amb la col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-Centre Mas de bover, Constantí).

FONT: Azahara Palomares, De l’hortus a la farmaciola. Revista Presència 15-21 juny 2012.

Més informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: