LEGISLACIÓ: IVA en plantes aromàtiques

D’acord amb la Resolució de 2 d’agost de 2012, de la Dirección General de Tributos, sobre el tipus impositiu aplicable a determinats lliuraments de bens i prestacions de serveis en l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), el tipus impositiu aplicable a les flors i plantes ornamentals passarà del 10 per cent al 21%.

Tindran consideració de flors i plantes ornamentals aquelles que per la seva naturalesa i característiques es cultiven i es comercialitzen per a ser destinades amb propòsits decoratius, tant per a ser cultivades a l’exterior, com planta d’interior o per a flor tallada, ja siguin venudes en test, contenidor, mota o arrel nua.En tot cas, continuaran beneficiant-se del tipus reduït del 10 per cent les llavors, bulbs, esqueixos i altres productes d’origen exclusivament vegetal susceptibles de ser emprats en l’obtenció de flors o plantes vives.

Excepcionalment tributaran al tipus reduït del 10 per cent els arbres i arbustos fruiters, les plants hortícoles i les plantes aromàtiques emprades com a condiment.

En cap moment es detalla quines espècies es consideren com a condimentàries. El més probable és que llei en mà es basin en el llistat d’espècies detallades en el Real Decret 2242/1984, de 26 de setembre, pel qual s’aprova la Reglamentació Tècnico-Sanitària per a l’elaboració, circulació i comerç de condiments i espècies, i posteriors modificacions.

Entre les plantes de venda més freqüents als vivers que poden considerar-se condimentàries d’acord amb la reglamentació esmentada hi ha:

No queda clar si altres espècies condimentàries relacionades però no detallades a la reglamentació, com ara la sajolida de bosc (Satureja montana), poliol blanc (Satureja fruticosa), cebollí (Allium schoenoprasum), celiandre (Coriandrum sativum), Thymus citriodorus,  etc. també es consideraran. O bé altres espècies emprades per elaborar infusions d’ús alimentari:

Tanmateix, entenem que les plantes aromàtiques amb aplicació perfumera (o sigui simplement decoratives) no es beneficiaran d’aquesta excepció (p.e. Lavandula x intermedia, Lavandula stoechas, Lavandula dentata, Helichrysum stoechas, Helichrysum italicum, etc.).

Com sempre, depèn de la interpretació que el funcionari de l’administració en faci de la legislació.

AUTORA: Eva Moré (Àrea de Productes Secundaris del Bosc, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya)

FONTS CONSULTADES: AESAN i Noms de Plantes (Termcat).

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: