PROJECTE: formació en cultiu ecològic de plantes aromàtiques i medicinals

Un consorci de set entitats de cinc països (Bèlgica, Grècia, Espanya, Itàlia i Romania), executaran un projecte per desenvolupar continguts formatius en el cultiu ecològics de plantes i herbes medicinals i aromàtiques (Herbal.Mednet).

El projecte està finançat en un 70% pel Programa Europeo Leonardo da Vinci “Lifelong Learning” de transferència d’innovacions dependent de la DG d’Educació i Cultura (Comissió Europea) i tindrà una durada de dos anys a partir de setembre. El projecte serà coordinat per la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), amb el suport de la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH). És la primera vegada que SEAE és coordinadora d’un projecte europeu d’aquesta envergadura, en els seus 20 anys d’existència.

El cultiu ecològic d’herbes i plantes medicinals i aromàtiques és de gran importància per a l’economia rural, a causa de la seva contribució a la diversificació agrícola i a un millor ús de la terra.

La seva novetat no està relacionada tant amb la seva introducció en noves àrees, com amb les formes que s’estan redirigint els usos antics i moderns a satisfer les necessitats actuals. Els continguts d’aprenentatge existents en els temes de cultiu ecològic d’herbes i plantes aromàtiques i medicinals han d’estar degudament adaptats, transferits i validats en relació amb les necessitats dels agricultors, perquè aquesta àrea de l’agricultura sigui més compresa i adoptada.

Per a això, hi ha una clara necessitat de reorientar als assessors tècnics agrícoles i agents d’extensió, a fi de formar-los i preparar-los per guiar, capacitar i recolzar efectivament els agricultors, tasca que assumeix aquest projecte, els objectius del qual són:

  • Identificar i analitzar les necessitats específiques i les competències a fi de preparar un conjunt de professionals altament qualificats, assessors agrícoles i agents d’extensió, que poden servir com instructors en l’adopció i aplicació de cultius ecològics a base d’herbes i dels elaboradors d’extractes de plantes medicinals i aromàtiques en països mediterranis.
  • Desenvolupar un programa de capacitació per millorar i fer front les competències específiques sobretot dels assessors dels agricultors i elaboradors d’herbes ecològiques, així com realitzar estudis de casos específics que s’apliquen a les especificitats dels països mediterranis participants (Espanya, Itàlia i Grècia).
  • Desenvolupar escenaris educatius de capacitació per millorar i fer front a les competències específiques, sobretot dels assessors dels agricultors d’herbes ecològics i els productors i elaboradors.
  • Adaptar i millorar els mètodes existents de formació i el contingut de les anteriors iniciatives innovadores, com el programa “eContentplus Organic.Edunet” (www.organic-edunet.eu).
  • Desenvolupar solucions tècniques i plataformes que poden recolzar l’accés a aquest programa de formació de les anteriors iniciatives innovadores.
  • Dur a terme una sèrie de proves pilot centraments que validaran les propostes dels escenaris de formació i el contingut e-learning transferit.
  • Promoure i reforçar la cooperació dels interessats en aquesta àrea de contingut particular, que, alhora recolzi la sostenibilitat dels resultats del projecte.

El projecte serà presentat en el X Congrés de SEAE, que sota el lema “Resiliència, Innovació, competitivitat i eficiència des de l’Agroecologia,” tindrà lloc al Campus Universitari de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) a Albacete, els dies 26 al 29 de setembre. Congrés en el qual se celebren els 20 anys de SEAE impulsant la producció ecològica.

Més informació: seae@agroecologia.net . 627343399. www.agroecologia.net

FONT: NP SEAE 10/08/12 Catarroja (Valencia) via Generalitat de Catalunya

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: