NOTICIA: els neardentals coneixien les plantes medicinals

 

Un grup internacional d’investigadors liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i on particpen també membres del Consell superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de York (Anglaterra), han constatat que els neardentals de la cova d’El Sidrón (Astúries) coneixien les qualitats curatives i nutricionals d’algunes plantes. Els investigadors han tret aquestes conclusions a partir de l’anàlisi del càlcul dental (placa dental calcificada) de cinc individus d’aquesta espècie

Fins fa poc es pensava que els neardentals – extingits fa entre 30.000 i 24.000 anys- eren predominantment carnívors, però cada vegada hi ha més estudis que indiquen que aquesta espècie també menjava vegetals, comportament més habitual en latituds més al sud.

D’altra banda, l’anàlisi de la placa dental d’un dels individus ha posat en evidència que havia menjat plantes de gust amarg, com ara la camamilla (Matricaria recutita) i la milfulles (Achillea millefolium), amb poc valor nutritius, per la qual cosa és probable que aquestes plantes fossin seleccionades pels neardentals per altres raons diferents al gust. Així doncs, a partir de la troballa de compostos químics derivats de la camamilla es conclou que devien conèixer les seves virtuts medicinals.

Referencia bibliográfica: Hardy K et al. (2012). “Neanderthal medics? Evidence for food, cooking and medicinal plants entrapped in dental calculus” Naturwissenschaften  The Science of Nature. DOI 10.1007/s00114‐012‐0942‐0.

FONT: Medicina neardental, El Punt Avui, 26 d’agost 2012,

Més informació: Agencia SINC.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: