NOTICIA: ressó de l’interès per les plantes medicinals

A la secció Vida de la Vanguardia del passat 28 d’agost 2012 va sortir un article sobre l’increment de l’interès per les plantes aromàtiques i medicinals, amb el títol de “Creix el consum d’herbes medicinals”, esmentant que cada cop més s”organitzen excursions per identificar les plantes, conferències sobre els beneficis i exposicions.

Per calmar els nervis, melissa, valeriana o til·la; per aprimar-se, guaranà, cua de cavall o te verd; per agafar el son, passionera… I una infinitat de remeis i cures a base d’herbes naturals. Perquè el que és natural i els productes ecològics i del camp tornen. Són moda. En temps d’angoixa econòmica, tisorades i medicamentades, es torna als beuratges tradicionals. Els que preparaven les àvies, els que deien que curaven grans mals i els que es podien preparar a arreu perquè els ingredients eren a totes les cases. 

Remarquem alguns punts de l’article.
A l’herboristeria Llansà del carrer Elisabets de Barcelona, en aquests últims temps han notat que creix l’interès dels joves per aquestes plantes que curen algunes malalties o malestars quotidians. Les fórmules encara són vàlides i són el secret més ben guardat d’aquest herbolari. “Per sort, encara ens deixen fer barreges d’herbes. En altres comunitats està prohibit“.

A l’herboristeria Anormis-Irene del carrer Ciutat, a més de plantes medicinals,  ara hi han entrat amb força els preparats de píndoles elaborades a base d’herbes. “La gent ara té menys temps i paciència per esperar els efectes que tenen les herbes medicinals”.
Al Jardí Botànic d’Herbes Medicinals de Gombrèn, un petit espai de 300 metres quadrats amb més de 300 herbes diferents, a Girona, fa anys que organitzen conferències i xerrades per ensenyar a la població com s’han d’ingerir aquest tipus de plantes. “En aquests últims anys hem notat que la gent vol tornar als remeis casolans, però encara hi ha molt de desconeixement sobre aquesta matèria“.
L’interès per conèixer de prop el món de les herbes medicinals ha portat els gestors del parc de Collserola a dedicar jornades de passeig pel parc natural per ensenyar a principiants quines són les que es poden trobar en aquest espai. El guia d’aquests itineraris és Esteve Padullés, un pèrit agrònom que ha centrat la seva vida professional en el món de les plantes medicinals. “Certament existeix un creixent interès pels usos ancestrals de les plantes, sobretot a les àrees urbanes”. En aquest sentit, recomana tenir un petit herbolari a casa que subministri herbes que són imprescindibles tant a la cuina com per resoldre alguns problemes de salut.

Les herbes medicinals han guanyat també espai expositiu i escolar. Sense anar més lluny, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona ha allotjat fins diumenge passat la mostra Paradisus. Jardins i insubordinacions medicinals de Tàrraco a Orleans. La mostra ha insistit que “el bon ús de les plantes medicinals requereix una sèrie de condicions prèvies: la primera, la qualitat de la planta i identificar-la correctament; després, cal que es reculli quan sigui prou madura, i finalment, que s’assequi, es transporti i es guardi de manera adequada“.

Veure article sencer: La Vanguardia, 28/8/2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: