NOTICIA: el Celler de Can Roca porta la botànica a la cuina

Els germans Roca, al capdavant del considerat actualment millor restaurant del món, El Celler de Can Roca (Girona), es troben immersos en un projecte de recuperació d’espècies vegetals del seu entorn per incorporar-les a la seva cuina, per a la qual cosa compten amb l’ajuda d’un botànic.

Joan Roca ho va presentar el passat dia 27 de gener 2014 a la jornada inaugural de Madrid Fusió i va comentar, divertit, que la seva mare, també cuinera, “s’ho ha pres amb ironia”, ja que estan redescobrint plantes que tant ella com la seva progenitora utilitzaven en les seves receptes, però que avui estan cada vegada més en desús.

Créixens (Nasturtium officinale), verdolagues (Portulaca oleracea), corretjoles (Convolvulus arvensis), calèndules (Calendula officinalis), caputxines (Tropaeolum majus), mostassa salvatge (Brassica campestris) i flor i baia del saüc (Sambucus nigra), són només algunes de les espècies que han trobat “tan sols en 50 quilòmetres a la rodona” del Celler de Can Roca, gràcies a la diversitat paisatgística de Girona.

“La meva àvia cuinava i menjava moltes de les plantes que ara estem redescobrint; la meva mare usa ja només unes quantes d’elles, i jo, com a membre d’una generació postindustrial i urbanita que desconeix el seu entorn, m’he proposat aprofundir-hi, i he vist que hi ha una riquesa increïble”, ha dit el més gran dels Roca.

Amb el botànic Evarist March, surten a la recerca de plantes que creixen de forma salvatge a l’entorn i, de moment, han detectat “unes 300, de les quals només al voltant de 40 són conegudes, però hi ha moltíssimes més”.

Per això, les recol·lecten, les estudien, investiguen els seus usos culinaris i arxiven les dades per saber “on tenir-les a mà quan les necessitem i sapiguem que estan en el seu millor moment”. Algunes ja les han incorporat als seus plats.

En aquest treball de camp també han descobert que “hi ha moltes plantes invasores que estan modificant el paisatge”, i s’han proposat “donar-les a conèixer i, en lloc de seguir els projectes de l’administració que intenten eradicar-les, veurem com podem incidir en això menjant-les, perquè moltes tenen ús gastronòmic”.

És el cas de la figuera de moro (Opuntia maxima), la penca de la qual liofilitzen per crear un fi llit en un plat que cobreixen amb gelat de figuera de moro, i les seves flors, un dels plats que ha presentat avui en aquesta cimera gastronòmica internacional que se celebra a Madrid fins al dimecres.

Els germans Roca van a aprofitar la seva gira gastronòmica estiuenca per Llatinoamèrica, on portaran la seva cuina, per estudiar també l’entorn natural de les ciutats que visitin a la recerca de noves troballes vegetals, perquè la naturalesa els “inspira”.

Per això, Joan Roca ha animat a tots els seus col·legues a fer el mateix en els seus respectius entorns, amb la promesa de descobrir “una riquesa increïble” i podar donar “tipicitat” a les seves cuines, perquè, ha recordat, “com deia Josep Plà, la cuina és el paisatge a la cassola”.

Autor: Madrid EFE

Font: Diari de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: