ARTICLE: arrels catalanes d’un xarop suís de genciana

Article Margarida de trey teres

En el Butlletin du Cercle Européen d’Étude des Gentianacées de la tardor 2014, va sortir un article dedicat a la Margarida de Trey-Terés, una suïssa d’origen català que elabora un xarop de genciana, una beguda sense alcohol que es diferencia dels habituals aiguardents de genciana, i que en la passada Festa de les Trementinaires de Tuixent va venir a promocionar el seu producte. Transcribim aquí l’article:

XAROP ARTESÀ, GENCIANA DEL JURA VADOIS

Llogatera després d’una desena d’anys al chalet alpí de Premier, per sobre de Romainmôtier, Margarida de Trey-Terés, suïssa d’origen català, es va interessar ràpidament per les plantes del Jura i, en particular, per la genciana (Gentiana lutea). Aleshores volia produir alcohol de genciana, però aviat es va donar compte que era sobretot una “cosa d’homes” que no desitjaven compartir el seu coneixement…Amb el seu caràcter dinàmic i determinat, res la va aturar. Van trucar a moltes portes… Michel Fontannaz, destil·lador als Charbonnières, va ser el primer a acceptar-la i a ajudar-la a preparar un aiguardent de qualitat, que ella va compartir gustosament amb la família durant molts anys.

Sempre a l’aguait de productes a base de genciana durant els seus viatges, fa tres anys va portar a Suïssa un refresc de genciana de l’Aveyron i també un xarop de genciana de Haut-Doubs. Com que no podia trobar aquests productes prop de casa seva a Suïssa, va començar a preparar un xarop de genciana per ús personal basant-se en la recepta que ja feia de xarop de saüc. Així ho va fer tastar a molts coneguts i només va rebre elogis.

Aprofitant la nominació, l’1 de juliol del 2013, del poble de Charbonnières com Vila Europea de la Genciana, va reservar per primera vegada un stand per vendre el seu producte innovador a la Suïssa Romanda, i va tenir molt d’èxit!. Existeix un veritable mercat pel xarop de genciana sense alcohol i sense colorants, tenint les mateixes propietats digestives que els aiguardents i licors, ben implantants ja a la Vall de Joux amb Dominique Bonny i Jean-Michel Rochat. Aquests darrers són tanmateix els primers a donar suport i a felicitar els esforços de la seva nova colega, ja que el sector de la genciana es veia reforçat a la vall gràcies a ella.

Els consumidors li demanaven on podien comprar el seu xarop, i es va posar a promocionar el seu producte a través de les botigues de Jura vadois, a la Festa de Vacherin des Charbonnières i després a restaurants i bars de muntanya, la major part dels quals estan rodejats de camps de gencianes!.

El 2014, la Margarida, amb el suport del seu marit, fa un pas endavant i pensa vendre al voltant de 2.000 ampolles del seu xarop únic amb una etiqueta dissenyada per Michel Gaudard.

La Margarida està molt orgullosa també de començar a exportar a Alemanya i a Catalunya. Fidel a les seves arrels, i no més a les de la genciana, es al poble dels Pirineus Catalans de Tuixent on va fer contractes molt valuosos amb les autoritats locals: Jordi Garcia, Director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, i amb Josep Badia Pujol, responsable del Museu de les Trementinaires, de plantes medicinals. En efecte, aquesta vall va ser antigament el lloc d’origen de les venedores d’herbes medicinals que van donar nom a aquest nom i que vivien durant l’estiu del bestiar i a l’hivern de la venda ambulant de plantes, entre les quals la genciana…Així de cop, amb la col·laboració de la seva neboda Maria Clara Lladó Terés, que va participar la primavera passada a la fira anual de plantes medicinals de Tuixent, on va començar a fer conèixer les virtuts del seu xarop de genciana.

Res no atura la passió de la catalana suïssa Margarida per la genciana…

Contacte i informació: Margarida de Trey-Terès, Ruelle de Couvaloup 10, CH-1422 Grandson. Tel. ++41 (0) 786540019 E-mail: margarida.teres@bluewin.ch

Autor: Charles Jolles (jollescharles@hotmail.com)

Font: CEEG Actualités – Bulletin du Cercle Européen d’Étude des Gentianacées – Lausanne

4 Responses to ARTICLE: arrels catalanes d’un xarop suís de genciana

  1. Hola. Soc la Margarida la que fa els xarops de genciana i els hi vull dir que el telefon que han posat no es el bo. el meu mobil es el ++ 41 (o) 786540019. i vostes han posat ++ 44. Tambe magradari mol poder tenir contacta amb en Centra Forestal de Catalunya o amb la perssona que ha redactat l’article! moltes gracies .

  2. Gracies encara si tenen l’amabilitat de indicar el meu numero de mobil. es el ++ 41 (0) 786540019 o el privat ++ (0) 218411365en l’article que he vist avui ! Fins aviat.

  3. Tambe els hi faix saber que el xarop de genciana te una marca el diu La Fée des sirops! la poden trobar en la meva pagina facebolok posant La fée de sirops Margarida. Si vostes posan corregir en aquest article el meu numero de telefon estaria mol agraida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: