JORNADA TÈCNICA: botànica a la cuina

5è Mercat de les Espècies

Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors

Jornada tècnica de la PATT

Data: 13 de juny 2015

Lloc: , Sala Polivalent de l’Ajuntament d’Argençola, Plaça de l’Església, s/nArgençola (Anoia, Barcelona).

Contingut: Jornada amb l’objectiu de donar a conèixer i recuperar l’ús d’espècies vegetals silvestres del nostre entorn que poder ser incorporades a la gastronomia. Es vol redescobrir la botànica d’espècies autòctones aplicades a l’alimentació, moltes de
les quals s’utilitzaven antigament i que ara estan en desús. Cal saber quina part s’empra, com collir-les i quina quantitat, quan es recol·lecten i quants dies en podrem gaudir, on trobar-les i de quin lloc s’han de collir, quins poden ser els seus usos culinaris, si cal coure-les o es mengen fresques, com conservar-les, i sobre tot, saberles
identificar correctament per evitar equivocacions que suposarien un risc per la salut o degut a no recollir plantes de qualitat. El nostre entorn gaudeix d’una riquesa vegetal
increïble, i sense gaires complicacions podem afegir personalitat a un plat i omplir-lo de sentit.

Programa:

  • 9:15 h. Presentació de la Jornada. A càrrec de: Sr. Gumersind Parcerisas, secretari de El Trill, associació cultural del terme d’Argençola; i Sr. Ramon Cuadros, director de l’Escola Agrària de Tàrrega. DAAM.
  • 9:30 h. El risc de menjar plantes silvestres. Principis actius que poden ser origen de la toxicitat. A càrrec de: Sra. Astrid van Ginkel, assessora i divulgadora sobre els usos de les plantes, responsable de http://www.fitomon.com
  • 10:15 h. Pausa i Infusions
  • 10:45 h. Botànica alimentària: processos materials, simbòlics i històrics al voltant de les plantes comestibles i la cuina. A càrrec de: Sr. Ugo D’Ambrosio Palau, llicenciat en Biologia i Doctor en Etnobiologia per la Universitat de Kent (Regne Unit) des de 2013.
  • 11:45 h. El safrà. L’espècia més desitjada. A càrrec de: Sra. Ana Maria Rovira, professora emèrita de Botànica de la Facultat de Farmàcia. Universitat de Barcelona.
  • 12:45 h. Les plantes espontànies comestibles del marge a la taula: experiències de recol·lectors. A càrrec de: Sr. Guillem Figueras Moreu i Sra. Natacha Filippi, historiadors i recol·lectors.

Més informació

Argençola_botanica_Jornada PATT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: