JORNADA: les PAM en Etnobotànica a Amposta

El propers dies 18, 19 i 20 de juny 2010 tindrà lloc les V Jornades d’Etnobotànica en Llengua Catalana, al Museu Comarcal del Montsià, a Amposta (Tarragona).

Entre les diferents comunicacions relacionades amb les plantes aromàtiques i medicinals, en destaquem:

Divendres 18 de juny de 2010

BLOC 1. Recursos en xarxa i metodologia. 18:00 h

  • Moré, E. & Altès, F.: HERBAM.net: eina 2.0 per a recuperar i difondre la memòria mediterrània de l’ús de les plantes aromàtiques i medicinals.
  • Palací, J.; Belda, A.; Belda, I. & Larrosa, J.A.: Construcció d’un sistema d’informació geogràfica (SIG) de plantes medicinals de la Serra de Mariola.

Dissabte 19 de juny de 2010

BLOC 2. Estudis monogràfics de plantes. 9:00 h

  • Simó, J.B.: La mediterraneïtat de la recepta “Tisana del Papa Luna”.
  • Martínez-Francés, V.; Ríos, S. & Juan, J.: Estudis etnobotànics com a base de futurs preparats farmacèutics: la beatamaria (Polygonatum odoratum (Mill.) Druce).
  • Van Ginkel, A. & Huguet, J.: Lo timó a la Segarra: forma d’obtenció i usos.
  • Colom, B. & Van Ginkel, A.: Les falses àrniques i plantes de cop de la Segarra. Estudi etnobotànic de les plantes anomenades “àrnica” i altres plantes d’acció antiinflamatòria, antiàlgica i vulnerària de la Segarra.

BLOC 3. Estudis etnoflorístics, etnoecològics i d’antropologia mèdica. 11:30 h.

  • Garriga, M., Mihoc, A. & Castellà, À.: La recuperació dels sabers de les dones del Montsià: els sabers relacionats amb la cura de la salut.
  • Fibla, V.: Cura sana. Remeis tradicionals d’Alcanar.
  • López, M. & Rovira, R.E.: Ús tradicional de plantes remeieres en malalties infeccioses a Amposta (Monstià).
  • Comelles, J.M., Subirós, r. Alemany, S. & Francés, L. : Les pràctiques d’autoatenció i la medicinal rural a la Vall d’Aro i a la Costa Brava. Dues recerques coordinades pel Museu d’Història-Espai del Metge i de la Salut Rural de Sant Feliu de Guíxols.

BLOC 4. Etnobotànica i alimentació. 16:30

  • Sala, A.: Licors d’herbes i plantes licoreres de les comarques alacantines.
  • Rigat, M.; Parada, M., Garnatje,T. & Vallès, J.: Etnobotànica de les plantes alimentàries a l’Alt Empordà i alta vall del Ter (Pirineus). I. Plantes comestibles i plantes usades com a condiment.
  • Rigat, M.; Parada, M., Garnatje,T. & Vallès, J.: Etnobotànica de les plantes alimentàries a l’Alt Empordà i alta vall del Ter (Pirineus). II. Plantes usades per a l’elaboració de licors i altres begudes.
  • Agelet, A.: Plantes aromàtiques al Pirineu, gastronomia i salut.

Més informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: